Shop More Submit  Join Login
×

More from deviantART



Details

Submitted on
February 27, 2011
Link
Thumb

Stats

Views
152
Favourites
0
Comments
8
×
We at :iconnude-form: had the pleasure of interviewing the intrepid :iconpolarextremesstudio:. Our aim with this interview series is to provide insight in how other people approach their work but also allowing us in getting to know our fellow group members. Below is interview.

**********

Nude-Form Question #1: Let's start by telling something that you'd like us to know about yourself?

PolarExtremesStudio Answer: Who I am is not important, or even relevant. I am generation X and we were very unhappy to come to the realization that we can all be masters of the universe or rock stars or billionaires.


Q2: What attracted you to the photographic medium?

Answer: When I was turning 5 it was the first time my mother actually asked me what I wanted for my birthday, I said a poster of a naked lady. And she got it for me. I can still see that poster in my mind, and despite the very gorgeous mostly naked woman in it was always the expression on her face that got me. Sultry, mildly sensual and very expressive. AND I WANTED TO MAKE MY OWN!

Although now that you mention, my mom remembers it very differently. When I was a kid I had my tonsils out when I was 5 years old. So my mother takes me to hospital in the morning for it and they put me in a bed in a room and then you wait for the surgical people to come and get you.

So my mother goes out for a few minutes and when she comes back I am not in bed or in the room. Her and some nurses go searching and they found me in the women’s ward. Apparently I was in bed with some strange teenage girl, eating her breakfast and trying to convince her to show me her boobs. I was 5.


Q3: What do you like to do in the rare moments you have free time?

Answer: I suppose I could talk up something about scouting this or moderating that but in reality I lay on the couch and watch DVD’s. but really I swim and ride motorcycles and have a day job I downright loath.


Q4: Do you partake in any other creative endeavors?

Answer: I would love to! Wow, I wish I could draw or play a guitar but I cant. I renovate, I guess that’s creative in its own way. You remind me of how much I wish I could draw, even just to send models decent sketches of images I have in my head.


Q5: Work long enough in this business, you're bound to experience some comedic episodes even if its only funny in hindsight. Would you be willing to share us one of yours that happened during a shoot?

Answer: Have had lots of them and expecting many many more. Comedic weirdness on shoots is something that seems to engulf Niansa and anything I do with her, all the examples of this have her in there somewhere.

One time we were doing a shoot at an old factory and some truck driver who didn’t get out of the truck kept reversing and driving at very slow speeds to follow us from outside the fence, it went for so long and if we moved two feet he moved two feet. The most notable was a shoot in sand dunes where some yong guys saw us and one yelled out “look theres a naked girl” Niansa without missing a beat screamed out “WHERE?!”


Q6: For the sake of this question, we'll take for granted that "respecting the model as a human being" is the unspoken first piece of advice. What other advice would you give another photographer, perhaps working w/ their first nude model?

Answer: The most important thing you need to remember with models is not just to be professional but to keep in mind that not all people have the same set of rules for that. what you need to do before saying or doing anything is ask yourself “would someone else possibly consider what I have done or said unprofessional.”

Models talk to each other more than togs ever will and even the appearance of being unprofessional will kill you and you may never know why. I have seen photographers suffer cause they didn’t consider their words and actions and the fact that they are interpreted by others often without your side being known.


Q7: What do you feel are your strengths?

Answer: I direct well, I have a decent set of technical skills and I think about my ideas a lot yet remain open to the fact that every shoot will take on a life of its own, and I can get what I want quickly, I never shoot for more than about 3 hours.


Q8: Anyone willing to take a critical look at themselves will admit they have areas where they can improve. What's one of yours?

Answer: All of them. The minute we think we have nothing left to learn we have no idea of self.


Q9: We each have a defining moment in our life, sometimes we have more than one. It changes us from who we were to who we became afterwards. Please tell us yours & how it changed you.

Answer: Wow, so many really. I wont bore people with the ones that relate to my personal self or relationships etc but I will limit it to one that involves photography. And that was the first time I took an image that I thought was so good I couldn’t believe it was me that took it. I amazed myself which is rare I usually have quite a low opinion of my own work. But when you get the occasional image that exceeds everything, that’s the times.


Q10: If given a choice between listening to Beatles music OR Elvis, which would you choose?

Answer: The Beatles, they wrote their own.


Q11: Any nuggets of wisdom you'd like to share w/ models working w/ you?

Answer: Modeling is in a way like acting, your playing a role, several or many roles in front of the camera.

Embrace that, be prepared to cast off all that binds you and we can make something really fucken cool.


Q12: Pretend personnel & budget were not an issue. Describe us your dream shoot or concept?

Answer: I already know this, without any further thought cause I think about it so much.

I would travel the world and shoot with every “wishlist” model I can think of all over the world. And then after that I would return to Australia and convince two great models to get in a car and spend a month traveling this country and shooting in evry one of the landscapes that make it epic, red desert, rainforest, coastline, small broken towns, old coal mines, major cities, anything everything, live it 24/7 for a month.     

Q13: What are the most common set of difficulties you've experienced as a photographer? How are you working to overcome them or how DID you overcome those trials?

Answer: I think a photographer needs to be able to see in B&W in their mind really accurately at the time your shooting. I think I am finally starting to be able to switch my minds eye from B&W to color and back, and I like that.


Q14: What is the proudest moment you've experienced as a photographer?

Answer: The Asylum-Syndicate .

Last year I organized an event that has lead to an ongoing venture that I really love. A group of photographers and artistically minded models who come together for the love of art and to be around others who think and feel the same way.


Q15: Leaving out specifically who or any other identifying characteristics, ever have any shoot ideas pitched where you were like "uhm, no chance in hell is that going to happen"?

Answer: I was once approached on my website and offered a paid job by a woman to shoot “sexy nudes” of her 13 year old daughter. Not only would I never do that but no one else should either.


Q16: Aside from a person's look meeting a particular project of yours, what else goes into your decision whether to work w/ a particular model or not?

Answer: The models frame of mind is big with me. Their enthusiasm for a project is very important and they are keen to get in there and on board with what doing and how that is a commodity that cant be bought.


Q17: If you were dictator-king, what you would change about either photography, modeling, or the industry itself?

Answer: Once you learn the rules of photography cast them off and shoot from the heart.


Q18: Who are some visual artists you admire, whether they be here on :devart: or elsewhere? The answer need not be limited to the photographic medium either.

Answer: The answers for that can be found in my watch list on DA. Most notably its always people who when I look at their images I think “fuck I wish I could do that.” The likes of PerryGallagher and mastertouch come immediately to mind.

In general I admire a lot of great females who get behind the camera. I think men and women will capture expressive images vastly differently and I wish I could capture emotion at times the way that many female togs seem to be able to do as second nature.


Q19: What's the story behind your screen name?

Answer: I've got a less than exciting answer for that one. I am often called a man of polar extremes, and my photography is a collections of my impressions of the world. In retrospect I should have made it polar extremes.


Q20: Who is your favorite cartoon character?

Answer: Homer Simpson, could it possibly be anyone else ?  


Q21: Who would win in a 3-way fight: pirates, ninjas, or robots? Most importantly, how do they win?

Answer: Robots don’t bleed.


Q22: Favorite movie? Any reason why?

Answer: Pulp Fiction www.amazon.com/Pulp-Fiction-Tw…

Not only did it break all the rules at the time but if watch it there are no good guys and no heroes in it. And as Quentin Tarantino said when told by the FCC everyone is smoking in this and only and guys are allowed to smoke “there are only bad guys in it.”


Q23: What's your favorite book & tell us about it?

Answer: In reality I have only read about 5 books my entire life, too much like homework, just not a reader. But. I do love “The Art of War” so old, so relevant and so wise.


Q24: Anything else that you'd like to add or ask us here at Nude-Form ?

Don’t cater to an audience with your photography. Some people will always hate what you do, other will love it. Please yourself and be true to that and don’t let the rules make you boring.

This was a fun interview!


We appreciate you allowing us to pick your brain. Keep up the great work & best of luck to you in the future.

For those that are interested (or are new & have not had an oppurtunity to read them), here is a list of our past interviews. We hope they're illuminating in some way.

UniqueNudes nude-form.deviantart.com/blog/…
TheHarlequinsMask nude-form.deviantart.com/blog/…
FrancoisDeWynter nude-form.deviantart.com/blog/…
StMerrique nude-form.deviantart.com/blog/…
katyT nude-form.deviantart.com/blog/…
Lizzusev nude-form.deviantart.com/blog/…
gravenimagez nude-form.deviantart.com/blog/…;
arealitystudios nude-form.deviantart.com/blog/…

Beyond that if anyone in :iconnude-form: land wishes to have something asked on a regular basis (it could be photo/art related or irreverant), you are encouraged to :devart: the group. The same applies if you wish to be interviewed (it saves me the energy in thinking who I should pitch the offer to & whatnot). It doesn't matter if you're mainly a model or a photographer, we're interested in a variety of perspectives for this series.

Have a great day everyone & don't be shy in providing feedback. It helps let our interviewees know people read these. ;)
Add a Comment:
 
:iconunbearable-lightness:
Unbearable-Lightness Featured By Owner Feb 28, 2011
Really interesting. I've "known" Polar here for some time, and I did not even know he is a Gen-Xer. That alone is a huge insight :)
Reply
:iconcarolinecherry:
CarolineCherry Featured By Owner Feb 27, 2011  Professional Photographer
Haha yay :)
Reply
:iconmastertouch:
mastertouch Featured By Owner Feb 27, 2011  Professional Photographer
very cool
Reply
:iconradactphoto:
RadActPhoto Featured By Owner Feb 27, 2011  Professional Photographer
cool interview. We seem so alike yet vastly different. ;)
Reply
:icontheharlequinsmask:
TheHarlequinsMask Featured By Owner Feb 27, 2011  Professional Photographer
Neat interview of a decent bloke, cheers!
Reply
:iconpolarextremesstudio:
PolarExtremesStudio Featured By Owner Mar 2, 2011  Professional Photographer
who are you callin decent ;-)
Reply
:icontheharlequinsmask:
TheHarlequinsMask Featured By Owner Mar 3, 2011  Professional Photographer
You're right...what was I thinking? Or maybe I was referring to your "descent" yes?? :lol:
Reply
:iconpolarextremesstudio:
PolarExtremesStudio Featured By Owner Mar 3, 2011  Professional Photographer
straight into the abyss
Reply
Add a Comment: