Shop More Submit  Join Login
×

More from deviantART



Details

Submitted on
November 7, 2010
Link
Thumb

Stats

Views
236
Favourites
1 (who?)
Comments
1
×
We at :iconnude-form: had the pleasure of interviewing the intrepid :iconkatyt:. Our aim with this interview series is to provide insight in how other people approach their work but also allowing us in getting to know our fellow members. Below are our questions as well as her answers.



Nude-Form Question 1: I'd like for you to start telling us something about yourself?

katyT Answer: I'm a bundle of creative energy


Q2: How did you get into modeling?

Answer: I fell into the nude modeling by accident, in April 2005, while doing my dance training. I joined a photography networking website, in order to get some dance photos taken for my resume. I was approached to try some nude modeling, and thought "what the hell, I should try it for fun" and since then it accidentally became a full time career. Nothing has ever been handed to me on a plate though. I've always worked very hard at what I do, striving to always develop my work further. Modeling is a great creative release for me. I'm a very passionate and creative person. I was born to perform. When I'm not dancing on stage I'm releasing creative energy in front of a photographer's lens. Without these I would be dead.


Q3: What attracted you to the medium?

Answer: I love freedom of movement and spirit. The ability to express yourself, with a comfort in your own skin. It's important to celebrate these.


Q4: Do you partake in any other creative endeavors?

Answer: I still dance and choreograph, when I'm feeling inspired. In December I will start doing some photography.

I've also been getting into some video work recently, creating movement and abstract pieces with people I know. More on that to go on my blog soon: katy-t.blogspot.com


Q5: As an English native w/ different social mores, please tell us about one of those societal quirks that we have here in the US that leaves or left you scratching your head?

Answer: When I first came to the US and did a tour in Arizona, I was typically English and would wear a bikini top with a gypsy skirt, since it was so hot. In England, when you get hot weather, you think nothing of wearing a bikini top with jeans or a skirt. I was dumbfounded by why people would stare at me for wearing very little over here in the US. Now I get it!



Q6: What do you like to do in the rare moments you have free time?

Answer: I love my sleep ;) - I don't get too much of it when I'm traveling constantly, and dealing with different time zones. It's nice to get home and rest from that. At the same time, I need to get out and do non work related things, like weekends away, movies, a nice restaurant, club, or bar with my partner and friends. I'm involved in animal organizations, and I'm also getting started in photography this December, as well as creative video work.

Watch this space :)


Q7: For the sake of this question, we'll take for granted that "respecting the model as a human being" is the unspoken first piece of advice. What other advice would you give a photographer, perhaps working w/ their first nude model?

Answer: The first time is always difficult, but everyone has to start somewhere.

I would recommend renting a studio, where the studio owner/assistant is around to help out with lighting. This will give the model peace of mind that she is safe in your company and the fact you've invested money into this shoot shows of your genuine intentions to create great images with her. There is also the option of allowing her to bring a chaperone, so long as he doesn't interfere with your shoot. Once you have that first shoot under your belt, and a written reference from her, approaching other models will be a lot easier for you, and you'll have images to show as a sample.

I would suggest hiring a professional, if this is your first time shooting nudes. Us professionals have a lot of experience and always aim to bring out the best in everyone we shoot with, regardless of their experience. A photographer once hired me and admitted I was the first he had hired, and that he learnt more from me in one shoot, than he did in a year of working with beginner models. It encouraged him to continue hiring professionals.

There are so many great models out there, all with different looks, skills and abilities, so you should have no problem.

If you need to learn more of the technical side, I would recommend signing up for a photography class/course. Alternatively, you could find a professional photographer who you admire and pay him to give you a crash course in lighting, lenses, camera settings, etc, etc.

As far as approaching models, I would suggest joining a couple of model-photography websites and networking on those. It will give you the opportunity to meet other creatives who are looking to develop their work also. The best way to learn is from experience, to improve your craft, build confidence as well as learn how to build rapport with a model. Rapport is important before a shoot... talking so you both feel comfortable with each other, so you're able to create.


Q8: What do you feel are your strengths whether they are as a model or just in life?

Answer: I think I have several strengths. One is that I'm an extremely ambitious person. I also think I've developed a good business head, when it comes to my work.


Q9: What areas do you feel you could improve on?

Answer: We never stop learning or improving. Every situation is a learning experience.


Q10: Any nuggets of wisdom you'd like to share w/ other models pursuing their dreams?

Answer: Don't be afraid to take risks. Life is full of them and modeling is no different. Listen to professionals in the industry and their advice. NETWORK, NETWORK, NETWORK. Always be professional.


Q11: We each have a defining moment in our lives (sometimes more than one), where it changes us from the person we were to the person we became. It may sometimes only be seen in hindsight...that be said, tell us about one of your
"defining moments"?


Answer: I'll only describe it as a "spiritual connection." :)


Q12: What are the most common set of difficulties you've experienced as a model? How did you or how are you working to overcome them?

Answer: Dealing with bitchiness and drama. You gradually develop a thick skin and learn to just ignore it all. People you do not know will either talk negatively or positively. If I listened to all the things people had to say about me and others, I would make myself ill. I ignore it and focus on my current path.


Q13: What is the proudest moment you've experienced as a model?

Answer: The proudest moment will be the next shoot I do and the image I create tomorrow :)


Q14: Leaving out specifically who or any other identifying characteristics, ever have any shoot ideas pitched where you were like "uhm, no chance in hell is that going to happen"? If so, what was it?

Answer: I'm fairly selective about who I work with, so people I collaborate with tend to have the same taste in images and goals, when it comes to creating them. Therefore there's no issue with creating an image I am not inspired about. If a photographer has a specific idea he wants to work on, I usually add my style to that concept, so it's a collaboration.

You can always say no. Models should do this, if they don't feel comfortable at any point in the shoot!


Q15: Who are some visual artists you admire, whether they be here on :devart: or elsewhere? The answer need not be limited to the photographic medium either.

Answer: I find every artist inspirational. Every piece of art work brings something unique and wonderful to this world, that enriches it. In terms of images or paintings that inspire me - any that evoke a response. There are too
many to name a single one. Michelangelo and De Vinci were wonderful artists.


Q16: Favorite cartoon character?

Answer: Tweety pie! This was actually my nickname when I was a kid, since I had a huge forehead, lol: img408.imageshack.us/img408/31…


Q17: Who'd win in a 3-way fight: pirates, ninjas, or robots? How do they win?

Answer: Definitely ninjas, because they're sneaky :D


Q18: Favorite movie?

Answer: There are so many great movies out there. Titanic was always a favorite of mine. It brings back memories from when I was in college also.. and Shaw-shank Redemption, starring my favorite actor, Morgan Freeman.

Recently, I watched 'Law Abiding Citizen' - it doesn't get better than that with it's twisting plot. Amazing acting and my type of movie. I had to walk out the theatre for the torture scene though :(


Q19: What's your favorite book? In what way has it effected you (if at all)?

Answer: I do read a little. I can't really say which would be my favorite, as there are so many. I just started reading "Archangel" by Robert Harris www.amazon.com/Archangel-Rober… . He's my uncle and a top 10 best seller author in the UK :)


Q20: Anything else that you'd like to add or ask us here at #Nude-Form?

Answer: Photographers - make sure you collaborate with your models and don't treat them like mannequins ;)

Aside from my dA profile, other places you're more than wlecome to stalk me...

Ask Me Any Question HERE: www.formspring.me/KatyT1
Website (with more images): www.katyt.com/
My Blog (my daily travels and images): katy-t.blogspot.com/
Twitter: twitter.com/Katy_T
Day One - UK/EU Tour (July 10'): www.youtube.com/watch?v=jtlpo4…
Backstage Image (no editing): img169.imageshack.us/img169/16…
Art Nude Video: www.namrog.com/pages1/katy_t1.…
"Stairs" (screened in various film festivals around the world): www.youtube.com/watch?gl=GB&hl…

We're going to close by thanking you for taking the time out of your hectic schedule & allowing us to pick your brain. As an avid viewer of your work, I'm especially impressed at the subtle pointness of your toes. Keep up the great work & best of luck to you in the future.


If anyone in #Nude-Form wishes to have some questions of their own, please :devart: note the group. Furthermore if you wish to be considered for a future interview, you are encouraged to private message us directly. Without making any guarantees, we'll look into the matter. Don't take it personal, we just try not to make promises we cannot keep. ;)
:iconfracturedsensuality:
FracturedSensuality Featured By Owner Nov 17, 2010   Photographer
"I love freedom of movement and spirit".
I couldn't have said it better myself.

Good one.
Reply
Add a Comment: