Deviant Login Shop  Join deviantART for FREE Take the Tour
×

More from deviantART



Details

Submitted on
May 19, 2012
Link
Thumb

Stats

Views
977
Favourites
2 (who?)
Comments
4
×
We at :iconnude-form: had the pleasure of interviewing :iconmarkvarley:. Our aim with this interview series is to provide insight in how other people approach their work but also allowing us in getting to know our fellow group members. Below is interview.


Nude-Form Question 1: Let's start by telling us something about yourself?


MarkVarley answer: I'm 35 and I'm a photographer by profession and live in England :)


Q2: What attracted you to the photographic medium?

Answer: I loved art at school but I was rubbish at everything I tried, until my art teacher gave me some B&W film, turns out I was a bit handy with a camera. It is for me the most effective medium to show others the world the way I see it.


Q3: What do you like to during your free time?

Answer: I don't have alot of free time but I do love all the work I do so it never really feels like work, whatever I'm doing. Someone once said, 'find a job you love, and you'll never work a day in your life'.


Q4: Do you partake in any other creative endeavors?

Answer: Photography in it's various genre is my primary creative outlet, it pretty much fills my life.


Q5: Work long enough in this business, you're bound to experience some comedic episodes even if its only funny in hindsight. Would you be willing to share one of yours?

Answer: We've hidden from farmers, groups of kids and dog walkers, sparked a manhunt, been chased by horse-flies, dodged security guards, had light stands blow away. Slipping out the back way of an abandoned building where the model fit through the jammed door and I didn't was one of the funniest though!


Q6: "-sparked a manhunt"?! That sounds like an intriguing story. Would you be so kind & elaborate on that particular episode?

Answer: I was shooting rope bondage on-location and we were spotted by a concerned citizen who quite rightly called the police when they saw a girl tied to a fence, we are usually very very careful of upsetting or alarming the public but we slipped-up this time. We weren't at that location for long and we knew nothing about the chaos we had caused until we saw the news later that day, we went straight to the police station and explained all, it wasn't very funny at the time but there have been many laughs about it since.


Q7: For the sake of this question, we'll take for granted that "respecting the model as a human being" is the unspoken first piece of advice. What other advice would you give another photographer, perhaps working w/ their first nude model?

Answer: The best advice for a newbie shooting nudes is to just try it, whatever ideas come to mind, discuss them with the model and just try them. Push the button.


Q8: What do you are feel your strengths?

Answer: Knowing how to take an idea and make it happen is a major strength, it's comparatively easy to capture an image when you see it happen infront of you, and also quite easy to see the potential infront of you and change it to make it great, creating from scratch is something not everyone can do, I'm very lucky in that regard :)


Q9: We each have a defining moment in our life, sometimes we have more than one. It changes us from who we were to who we became afterwards. Please tell us yours & how it changed you.

Answer: The single most defining experience was military service. My singular pursuit of beauty is a direct antidote to that.


Q10: If given a choice between listening to Beatles music OR Elvis, which would you choose?

Answer: Between those two, Elvis, dude had style :)


Q11: Any nuggets of wisdom you'd like to share w/ models working w/ you?

Answer: Do it for the art first, always.


Q12: Pretend personnel & budget were not an issue. Describe us your dream shoot or concept?

Answer: I have a fancy for some landmarks of Paris (at 4am!)


Q13: What are the most common set of difficulties you've experienced as a photographer?

Answer: Location difficulties such as weather, light and an unwanted audience are always a problem!


Q14: What is the proudest moment you've experienced as a photographer?

Answer: Selling my first art-nude print a few days after my first nudes shoot was a big deal, confirmation I was on the right path.


Q15: Aside from a person's look meeting a particular project, what else goes into your decision making whether to work w/ a particular model or not?

Answer: Their understanding of art and how they fit-in to a scene or setting, I don't want a body-to-hire, I want an artist.


Q16: If you were omnipotent, what you would change about either photography, modeling, or the industry itself?

Answer: The main change I would like is for everyone to be able to appreciate the beauty of nudity in art without imposing a sexual overtone out of context.


Q17: Who are some visual artists you admire, whether they be here on :devart: or elsewhere? The answer need not be limited to the photographic medium either.

Answer: I follow alot of groups and photographers on dA and find a constant source of inspiration, if I was to start listing names I'm sure I'd accidentally leave a few out. Also worth a mention are Edward Weston, Sally Mann, Robert Mapplethorpe, Helmut Newton, Man Ray, just a few of the greats that stand out for me.


Q18: Favorite cartoon character?

Roadrunner, never been caught! meep meep!


Q19: Who would win in a 3-way fight: pirates, ninjas, or robots? Most importantly, HOW do they win?

Answer: Ninjas, & nobody knows... :ninjaeat:


Q20: Favorite movie? Any reason why?

Answer: Pulp Fiction, it's just cool 8-)


Q21: What's your favorite book & please tell us about it?

Answer: Hagakure, everyone needs to develop their own perspective on the world, some people study books to aid this, I like this one.


Q22: Anything else that you'd like to add or ask us here at Nude-Form group?

Answer: I'll point out my main websites:

MarkVarleyPhoto.co.uk - home of my photography
BeautifulBondage.net - home of my bondage related activities

I also want to plug :iconpinkerbell2: the best model I have ever worked with and a good friend.

A last word to all the models and photographers shooting quality nudes with a strong artistic streak, you are making the world a little more awesome every day. :eager:



We appreciate you allowing us to pick your brain. Keep up the great work & best of luck to you in the future.

For those who are interested (or are new & have not had an opportunity to read them all), here is a list of our past interviews. Feel free to comment away if you so desire because we here at the Nude-Form group LOOOOOOOOOOOOVE feedback. We hope they're illuminating.

UniqueNudes nude-form.deviantart.com/blog/…
TheHarlequinsMask nude-form.deviantart.com/blog/…
FrancoisDeWynter nude-form.deviantart.com/blog/…
StMerrique nude-form.deviantart.com/blog/…
katyT nude-form.deviantart.com/blog/…
Lizzusev nude-form.deviantart.com/blog/…
gravenimagez nude-form.deviantart.com/blog/…;
arealitystudios nude-form.deviantart.com/blog/…
PolarExtremesStudio nude-form.deviantart.com/blog/…
DRLIGHTNESS nude-form.deviantart.com/blog/…
AlexandraB24 nude-form.deviantart.com/blog/…
Amethyst-Amygdala nude-form.deviantart.com/blog/…
kurts-stolen-moments nude-form.deviantart.com/journ…
JeremyHowitt nude-form.deviantart.com/journ…
phydeau nude-form.deviantart.com/journ…
JosefinaPhotography nude-form.deviantart.com/journ…
Dekilah nude-form.deviantart.com/journ…

Beyond that if anyone wishes to have something asked on a regular basis (it can be photo/art related or just irreverant), you are encouraged to privately message the group. The same applies if you wish to be interviewed (it saves me the energy in thinking who I should pitch the offer to & whatnot). It doesn't matter if you're mainly a model or a photographer, we're interested in a variety of perspectives for this series.
Add a Comment:
 
:icondave-ellis:
Dave-Ellis Featured By Owner May 21, 2012
Great interview :)
Reply
:iconjanmurphyphoto:
JanMurphyPhoto Featured By Owner May 19, 2012  Professional Photographer
That's such a lovely interview and Mark so deserves to be here :)
Reply
:iconunbearable-lightness:
Unbearable-Lightness Featured By Owner May 19, 2012
Great to see Mark honored here :clap:
Reply
:iconsolus-photography:
Solus-Photography Featured By Owner May 19, 2012  Professional Photographer
One of the good guys!
Reply
Add a Comment: